Fisk

Fiskgratäng

 

ingredienser:

1 kg potatis
1 st fänkål, (ca 200g)  
600 g fiskfilé  
0,5 tsk salt
2 burkar cremé fraishe (paprika och chili)  
1 dl finhackad dill  
1 dl finriven parmesanost  
Tillbehör:  citronklyftor

Tillagning:

1. Sätt ugnen på 225°. Koka upp lättsaltat vatten i en rymlig kastrull. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Ansa och halvera fänkålen på längden. Skiva den tunt.
2. Koka potatisen mjuk i vattnet, ca 10 min. Dra åt sidan och lägg i fänkålen. Låt stå ca 2 min. Häll av vattnet och stöt potatis och fänkål med potatisstöt.
3. Lägg potatismoset i en ugnssäker form eller i fyra portionsformar. Skär fisken i ca 2 cm tjocka skivor. Lägg dem lite omlott på potatisen. Strö över 1/2 tsk salt. Rör ihop crème
fraiche och dill och fördela på fisken.
4. Strö över ost. Gratinera mitt i ugnen ca 15 min, tills fisken är färdig.

Ca 540 kcal
per portion
19 g fett
44 g protein
46 g kolhydrater

Fisk med tomater

4port

ingredienser                                                      

600 g rödspätta/pangasiusfilè/hokifilè
250 g coctailtomater
½ purjolök
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
2½ dl matlagningsgrädde
finrivet skal av en halv citron

Gör så här:
  • Vik fiskfilèerna dubbla och lägg i en ugnsform tillsammans med tomater och purjolök.
  • Salta, peppra och riv över citronskal. Häll på grädden och ställ in i mitten av ugnen på 200° i 20 minuter.
  • Servera med ris

Skagenröra

 Ingredienser:

  • 750 oskalade räkor eller 1 pkt skalade i lag eller ca 3-4 dl frysta eller färska räkor utan skal
  • 2 msk hackad dill
  • 1 dl majonnäs och 1 dl crème fraiche eller 1 dl matyoghurt (eller blanda efter tycke)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 tsk pressad citron
  • 2 msk finhackad rödlök
  • 1 burk röd eller gul ishavsrom (valfritt)
Gör så här:
  • Tina och skala sedan räkorna. Använder du räkor i lag eller tinade frysta räkor så krama ur vattnet först.
  • Hacka räkorna grovt och lägg i en skål. Spara ev. 2-3 stycken hela räkor till garnering.
  • Hacka dill och skala och hacka rödlök. Tillsätt till räkorna.
  • Blanda i majonnäs, crème fraiche eller matyoghurt. Rör ihop till en röra. Tillsätt ev. ishavsrom.
  • Smaka av skagenröran med lite salt, peppar och pressad citron.
  • Skagenröran är nu klar att serveras. Förvaras annars övertäckt i kylen.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar