Fiskgratäng
ingredienser:
1 kg potatis | |
1 st fänkål, (ca 200g) | |
600 g fiskfilé | |
0,5 tsk salt | |
2 burkar cremé fraishe (paprika och chili) | |
1 dl finhackad dill | |
1 dl finriven parmesanost |
Tillbehör: citronklyftor
Tillagning:
1. Sätt ugnen på 225°. Koka upp lättsaltat vatten
i en rymlig kastrull. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Ansa och
halvera fänkålen på längden. Skiva den tunt.
2. Koka potatisen mjuk i vattnet, ca 10 min. Dra åt sidan och lägg i fänkålen. Låt stå ca 2 min. Häll av vattnet och stöt potatis och fänkål med potatisstöt.
3. Lägg potatismoset i en ugnssäker form eller i fyra portionsformar. Skär fisken i ca 2 cm tjocka skivor. Lägg dem lite omlott på potatisen. Strö över 1/2 tsk salt. Rör ihop crème
fraiche och dill och fördela på fisken.
4. Strö över ost. Gratinera mitt i ugnen ca 15 min, tills fisken är färdig.
Ca 540 kcal
per portion
19 g fett
44 g protein
46 g kolhydrater
2. Koka potatisen mjuk i vattnet, ca 10 min. Dra åt sidan och lägg i fänkålen. Låt stå ca 2 min. Häll av vattnet och stöt potatis och fänkål med potatisstöt.
3. Lägg potatismoset i en ugnssäker form eller i fyra portionsformar. Skär fisken i ca 2 cm tjocka skivor. Lägg dem lite omlott på potatisen. Strö över 1/2 tsk salt. Rör ihop crème
fraiche och dill och fördela på fisken.
4. Strö över ost. Gratinera mitt i ugnen ca 15 min, tills fisken är färdig.
Ca 540 kcal
per portion
19 g fett
44 g protein
46 g kolhydrater
Fisk med tomater
4port
ingredienser
600 g rödspätta/pangasiusfilè/hokifilè
250 g coctailtomater
½ purjolök
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
2½ dl matlagningsgrädde
finrivet skal av en halv citron
Gör så här:
- Vik fiskfilèerna dubbla och lägg i en ugnsform tillsammans med tomater och purjolök.
- Salta, peppra och riv över citronskal. Häll på grädden och ställ in i mitten av ugnen på 200° i 20 minuter.
- Servera med ris
Skagenröra
Ingredienser:
- 750 oskalade räkor eller 1 pkt skalade i lag eller ca 3-4 dl frysta eller färska räkor utan skal
- 2 msk hackad dill
- 1 dl majonnäs och 1 dl crème fraiche eller 1 dl matyoghurt (eller blanda efter tycke)
- 0,5 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 2 tsk pressad citron
- 2 msk finhackad rödlök
- 1 burk röd eller gul ishavsrom (valfritt)
- Tina och skala sedan räkorna. Använder du räkor i lag eller tinade frysta räkor så krama ur vattnet först.
- Hacka räkorna grovt och lägg i en skål. Spara ev. 2-3 stycken hela räkor till garnering.
- Hacka dill och skala och hacka rödlök. Tillsätt till räkorna.
- Blanda i majonnäs, crème fraiche eller matyoghurt. Rör ihop till en röra. Tillsätt ev. ishavsrom.
- Smaka av skagenröran med lite salt, peppar och pressad citron.
- Skagenröran är nu klar att serveras. Förvaras annars övertäckt i kylen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar