Matbröd

 FrukostBröd 

 


Ingredienser:

10 port.
5 dl vatten
1 dl naturell yoghurt
25 gram jäst
2 tsk salt
2 msk honung                                                            
1 dl solrosfrön
1 st morot, riven
0,5 dl linfrön
0,5 dl raps-eller olivolja
4 dl grahamsmjöl
8 dl vetemjöl special                                             

Gör så här:
Värm vatten & yoghurt till fingervarmt.
Rör ut jäst med vätskan.
Häll i ingredienserna., sist mjölet.
Degen ska vara lös. Låt jäsa i 1,5 timme.
Värm ugn till 225.
Degen ska ej knådas, dela bara upp den i 10 bitar.
Grädda direkt i 15 min.

 Fullkornsbröd

 

Ingredienser:

10 port
1 liter natuell yoghurt
1 paket jäst
2 dl linfrön
2 dl solrosfrön
1 msk salt
600 gram grahamsmjöl (ca 10 dl)
220 gram fint rågmjöl (ca 4 dl)
smör till formarna
2 dl pumpakärnor

Gör så här:
  • Ljumma yoghurten tills den är fingervarm, 37°. Finfördela jästen i en bunke och häll över yoghurten. Rör tills den löst sig.
  • Tilsätt linfrö, solrosfrö, salt och mjölet. Rör samman så att allt blandas. Låt jäsa under plastfolie 30 min.
  • Smörj två 1 1/2 liters formar. Häll hälften av pumafröna i botten på formarna.
  • Fördela degen i formarna. Strö över pumpafrön och platta till.
  • Ställ in formarna på galler längst ner i ugnen. Sätt samtidigt ugnen på 200°. OBS! Brödet ställs in i kall ugn.
  • Grädda 1 timme. Täck sedan med aluminiumfolie och sänk ugnstemperaturen till 175°. Grädda ytterligare 45 min. Ta ut och låt svalna en stund innan du stjälper upp dem.

Potatisbröd

5-6 potatisar
1,4 l vatten
2,5 msk salt
50 g jäst
2,5 kg mjöl      jäs 2 timmar       250°C limpor: 30 min
                                                               bullar: 15 min 



Mjukt tunnbröd

ingredienser:
 
1/4 paket jäst (ca 12 g)
50 g smör
5 dl mjölk
½ tsk salt
½ dl strösocker
2 msk ljus sirap
½ tsk hjortronsalt
1½ dl grahamsmjöl
2 dl rågsikt
7 dl vetemjöl + ca 2 dl vetemjöl, till ut bakningen

Gör så här:
  • Smula ner jästen i en bunke.
  • Smält smöret och häll därefter i mjölken och värm upp degspadet till fingertemperatur, 37 grader.
  • Häll hälften av degspadet över jästen. Rör om tills jästen har löser upp sig.
  • Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, sirap, hjortronsalt, grahamsmjöl och rågsikt. Arbeta in vetemjölet. Degen ska vara en aningens kladdig.
  • Låt degen stå och jäsa under en bakduk i 45 minuter.
  • Hetta upp en stekpanna, sätt plattan på medelstark värme. OBS! Inget matfett ska användas, stekpannan ska vara snustorr!

Hälla kakor

ingredienser:

6 dl kokt avsvalnad mjölk
3/4 dl sirap
1 pkt jäst
1 msk margarin/smör
1 tsk salt
12½ dl vetemjöl

Gör så här:
  • Blanda ingredienserna till en deg.
  • Dela degen i 20 bitar.
  • Kavla ut till tunna kakor som sedan gräddas i mjölad stekpanna, ca 1 minut på varje sida.

Nyttiga brödet

ingredienser:

12 dl vatten, fingervarmt
1 påse rågsiktsmjöl
2 pkt jäst
3-4 msk apelsinmarmelad
1 tsk salt
1½ dl sirap
1 msk brödkryddor
1 dl socker

Gör så här:
  • Smula ner jästen i en bunke, häll över fingervarmt vatten.
  • Tillsätt apelsinmarmelad, sirap,socker, salt och brödkryddor.
  • Häll i mjöl och arbeta ihop till en deg. Låt den jäsa i en ½ timme.
  • Grädda sen i 175°C i 1 timme.  Jätte gott...   
    

 
 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar