Desserter


                                                                                 Cheesecake

6-8 portioner

  • 3 st ägg                                                                    
  • 1.5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 200 g philadelphiaost
  • 3 dl vispgrädde 
  • 10 st digestivekex 
        ca 0.5 tsk citronarom och  ca 3 msk pressad citron

1 st form med löstagbar kant / springform ca 20-26 cm i diameter.

Gör så här:

Det går att använda elvisp genom hela det här receptet med undantag för sista steget där man använder en sked. Om du gör allt i samma ordning som beskrivet nedan så behöver du inte diska elvisparna mellan de olika momenten.
Dela äggen. Lägg äggulorna i en bunke och äggvitorna i en annan. Häll strösocker och vaniljsocker över äggulorna.
Vispa först äggvitorna till ett fast skum (med rena vispar) använd gärna elvisp. Skummet ska vara så fast att man kan vända upp och ner på bunken.
Vispa äggulorna och sockret till en pösig ljusgul smet, gärna med elvisp.
Blanda i philadelphia osten. (Kör på lägsta hastigheten på elvispen).
Vispa grädden i en egen bunke. Den ska vara lite lagom fast, ungefär som du skulle ha vispat den att äta till en efterrätt, det är inte så jätte noga. Rör därefter ner den vispade grädden i den andra smeten med lägsta hastigheten på elvispen.
Rör försiktigt med en sked ner de vispade äggvitorna.
Om du vill ha citronsmak: riv skal av citron och pressa ur saften. Blanda ner rivet citronskal och citronsaft i smeten. Alternativt kan man droppa i citronarom och hälla i lite citronsaft.
Krossa kexen och lägg hälften av detta på botten av en rund form med löstagbar botten. Häll i smeten och strö resten av kexsmulorna ovanpå.
Ställ in i frysen i 5 timmar. Tag ut kakan 15-30 minuter i rumstemperatur före servering.




Chokladtårta

  10-12 portioner                                                    
 

ingredienser

 1 st form med löstagbar kant / springform 22-26 cm i diameter

Tårta:

  • 250 g mörk choklad 56-70% kakaohalt
  • 250 g smör
  • 6 st ägg
  • 2.75 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl

Glasyr:

  • 100 g smör
  • 100 g mörk choklad 56-70% kakaohalt
  • 0.5 dl (50 g) honung                                  
Gör så här:

    Tårta:

  1. Sätt ugnen på 175°C.
    Smörj en form med löstagbar kant ca 22-26 cm i diameter.
  2. Bryt och skär chokladen i mindre bitar. Använd en vass kniv.
  3. Smält smöret på svag värme utan att det kokar. Börjar det koka, ta bort det från plattan direkt och låt det smälta av den värme det redan har. Värm på igen om det behövs.
  4. Lägg chokladen i det varma smöret och rör om tills det smält. Först ser smeten lite geggig ut men fortsätt rör tills smeten blir blank och fin.
    Om det behövs kan man under tiden värma på svag värme men det får absolut inte koka.
  5. Vispa ägg och socker till en ljus pösig smet med elvisp.
  6. Tillsätt vetemjölet och rör eller vispa snabbt ner det.
  7. Rör eller vispa till sist ner den smälta choklad- och smörblandningen. Om du använder elvisp, kör på lägsta effekt. Oavsett om du rör eller vispar så gör inte det längre tid än att allt är blandat.
  8. Häll smeten i den smorda formen.
  9. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 25-30 minuter.
    Observera att kakan ej ska vara helt genomgräddad. Den ska vara lite kladdig i mitten vilket stelnar när den svalnar.
  10. Låt chokladkakan svalna i formen med en bakhandduk över. När den svalnat tillräckligt kan du ställa in den i kylen och därefter ska den stå i frysen minst en timme. 

    Glasyr:

  1. Skär chokladen i mindre bitar med en vass kniv.
  2. Smält smöret utan att det kokar och rör ner chokladen.
    (Ta bort kastrullen från plattan. Värm endast på om smöret blivit för kallt så att chokladen inte smälter.)
  3. Rör tills all choklad smält och smeten är blank och fin. Rör sedan ner honungen.
  4. Låt glasyren stå och svalna tills den blir ljummen och trögflytande.
    (Om du har bråttom kan du ställa kastrullen i ett vattenbad så svalnar den fortare. Man kan även ställa ut den om det är kallt ute eller i kylskåp.)
    Bred glasyren i ett jämnt lager ovanpå tårtan.
  5. Låt chokladtårtan stå i kylskåp fram till servering.
    Servera gärna chokladtårtan med fruktsallad eller hallon och vispad grädde.
    Åt och njut!

Pannacotta - grundrecept

3 dl vispgrädde
1 st vaniljstång
1 st kanelstång stänger
4 st kardemummakärnor
1 dl socker
2 st gelatinblad
hallon
Tillagning:

1. Skrapa ur fröna ur vaniljstången. Koka upp grädde, socker, vaniljstång med vaniljfrön, kanelstång och krossade kardemummakärnor (självklart kan någon eller några av kryddorna uteslutas efter smak).

2. Blötlägg gelatinet i minst 5 min i kallt vatten. När grädden kokat upp, dra av den från plattan, och rör ner gelatinbladen så de löser sig. Sila av.

3. Häll upp i portionsformar och ställ i kyl i ett par timmar eller tills pannacottan har stelnat. Stjälp upp pannacottan (eller servera direkt ur glasen) innan gästerna kommer och förvara dem i kyl. Ibland måste man doppa skålarna i lite varmt vatten för att pannacottan ska släppa. Men de skall bara doppas snabbt, annars kan de förlora formen.

Garnera med hallon, eller en sås gjord på bär mixade tillsammans med lite socker.


Två olika sorters pannacotta, en med daim och en med vit choklad och en touch av champagne. Hallonsås och hallon blir en  bra brytning till det söta.


Daimpannacotta

 

3 dl grädde
Knappt 1 dl gelésocker multi
85 gr daim

Koka upp grädde och gelésockret, låt koka ett par minuter
Ta av från plattan och tillsätt den hackade daimen, rör tills den smält
Låt svalna något innan den hälls upp i portionsformar
Ställ i kylen ett par timmar
Strössla över hackad daim och servera med hallonsås och hallon

Vit chokladpannacotta med touch av champagne

3 dl grädde
Knappt 1 dl gelésocker multi
60 gr vit choklad
1 tsk champagneessens

Koka upp grädde och gelésockret
Ta av från plattan och tillsätt essens och hackad vit choklad. Rör tills den smält, låt svalna något innan den hälls upp i formar och ställs in i kylen ett par timmar
Strössla över hackade cashewnötter och servera med hallonsås och hallon

Hallonsås
200 gr hallon
1 dl vatten
3 msk socker
½ vaniljstång
1 tsk champagneessens

Lägg allt i en kastrull (skrapa ur fröna ur vaniljstången, men ha även med stången under kokningen)
Koka i ca 10 min, mosa bären under kokningen
Ta av från plattan och låt svalna
Sila bort fröna och plocka ur vaniljstången
Ställ in i kylen och servera till pannacottorna



Pannacotta med hallonyoughurt


Ingredienser



Pannacotta

2 dl cultura dofilus hallon, eller vanlig hallonyoughurt
2 st gelatinblad
2 st vaniljstänger
2,5 dl matlagningsgrädde
2 msk råsocker
1 krm salt
1 st päron, t ex anjou  
2 st syltade ingefäror i bitar  
250 g hallon (frysta eller färska)  
Garnering: färska hallon, citronmeliss

1 Blötlägg gelatinbladet 5 minuter i kallt vatten.
2 Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp grädde, vaniljfrön, socker och salt. Ställ kastrullen åt sidan.
3 Lyft upp gelatinet och rör ner i grädden så att det smälter. Låt svalna något. Rör ner yoghurten.
4 Riv päron och ingefära grovt och blanda med hallonen. Fördela frukten i botten på portionsformar   eller i glas. Häll i gräddblandningen och låt stå i kylen minst 3 timmar.

Garnera med färska hallon och citronmeliss.





Browniebitar med mjölkchoklad

25 bitar
  • 200 g smör
  • 4 dl strösocker
  • 3 dl kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk torkat pulverkaffe                   
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 dl vetemjöl
  • 4 ägg

Glasyr:

  • 150 g mjölkchoklad i bitar
  • 2 msk starkt kaffe
  • 4 msk kakao
  • 1,5 dl florsocker
  • 100 g rumsvarmt smör

Topping:

  • 25 g hackad choklad
Gör så här:
Smält smör och socker tillsammans i en kastrull. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke.
Häll ner smör- och sockerblandningen i de torra ingredienserna och vispa ihop. Tillsätt äggen och vispa till en jämn smet.
Häll smeten i en form med bakplåtspapper (25 x 30 cm) eller i en rund form (cirka 28 cm i diameter). Grädda kakan mitt i ugnen på 150° i 20 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna i 30 minuter.

Glasyr

Smält chokladen till glasyren i ett vattenbad med kaffe och kakao. Vänd ner florsocker och smör i chokladen och blanda ihop till en jämn smet. Bred ut glasyren över den svala kakan och toppa med den hackade chokladen.

Topping

Låt kakan stå i 15 minuter innan servering så att glasyren hinner stelna.
Tips:Vatten och choklad är fiender. Smält chokladen i ett vattenbad som sjuder och sätt gärna plastfolie över bunken så att vattenångan inte kommer i kontakt med chokladen.

MoccaSemifreddo


 Ingredienser:

1 dl starkt kaffe
 
2 dl socker
3 dl grädde
4 st äggulor
kaffebönor till garnering

Tillagning

1. Blanda kaffe och socker i en kastrull. Värm på medelvärme tills sockret smält och låt sjuda i ca 2 minuter. Låt sockerlagen svalna.
2. Vispa gulorna i en bunke samtidigt som du häller i sockerlagen lite åt gången.
3. Placera bunken över en kastrull med sjudande vatten. Se till att bunkens botten täcks av vatten och fortsätt att vispa i ca 5 minuter. (Använder du en plastbunke var då noga med att bunkens botten ej står i kastrullens botten utan vilar på kastrullens kanter)
4. Ta bort bunken från kastrullen. Fortsätt att vispa tills blandningen blir tjock och har svalnat.
5. Vispa grädden hårt och rör försiktigt ner den i äggsmeten.
6. Häll semifreddon i koppar eller glas och ställ i frysen i minst 4 timmar. Garnera eventuellt med en klick grädde och kaffebönor innan servering.


Mocca-semifreddo på annat vis


6 portioner  

  • 3 ägg
  • 1 vaniljstång
  • 1,5 dl socker
  • 4 dl vispgrädde
  • 0,5 dl espresso eller starkt bryggkaffe

Garnering:

  • 0,5 liter björnbär

Gör så här:
  • 2 timmar
Dela gulor och vitor.
Snitta vaniljstången, skrapa ur fröna i en skål med äggulorna.
Tillsätt sockret och vispa tills smeten ljusnar.
Vispa äggvitorna till ett fast skum i en annan skål.
Vispa grädden.
Blanda espresso eller kaffe med äggulesmeten.
Vänd ner grädden och äggvitorna.
Häll över smeten i portionsglas som tål att stå i frysen.
Täck med plastfolie och frys cirka 1,5 timme.
Garnera med björnbär.

Marängtårta

ingredienser:

3 äggulor                                                                
1½ dl strösocker
1 msk vaniljsocker
5 msk mjölk
½ dl avsmalnat smör eller margarin                                            
2 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 pkt hallon och blåbär eller björnbär
Fyllning:
3 dl vispgrädde/bär
Maräng:
3 äggvitor
1 ½ dl strösocker
ev. 2½ dl hackade hasselnötter  

Gör så här:
  • Vispa äggulor, socker och vaniljsocker pösigt.
  • Tillsätt mjölken, det avsmalnade smöret och sist mjölet blandat med bakpulver.
  • Bred ut smeten på ett smörat bakplåtspapper, ca 25x35 cm
  • Vispa vitorna till hårt skum och rör försiktigt ner sockret.
  • Bred marängen över kakan och strö över ev hasselnötterna.
  • Grädda i 175°C i 20-25 minuter
  • Del kakan på mitten när den kallnat.
  • Lägg på lite bär och grädde emellan bottnarna..  

 

Gräddäppelkaka 



Ingredienser:
Pajskal:

100 g smör
3/4 dl socker                                               
1 ägg
3dl vetemjöl

Fyllning:

3dl gräddfil
3dl vispgrädde
2 ägg
1,5dl socker
1tsk vaniljsocker

Garnering:
2-3 äpple
kanel


Gör så här:

  • Rör socker och smör pösigt. 
  • Tillsätt ägget och arbeta snabbt i vetemjöl till en deg. 
  • Tryck ut den i en form med löstagbar botten. 
  • Blanda fyllningen väl och häll den i formen. 
  • Skölj och skala äpplena, skär dem i tunna skivor, lägg skivorna på fyllningen och strö kanel efter smak. 
  • Grädda kakan i 175-200 grader i ca 1 timme. 
  • Kakan är färdig när kanterna börjar lossna från formen. Låt kakan svalna i formen. Den ska vara kall före servering.

Tiramisu 

Ingredienser:

4 ägg
8 msk florsocker
500 g mascarpone
2 pkt savoiardi ( italienska biskotter eller mandelskorpor.(ca 350 g)
4 dl kallt starkt kaffe
1½ dl konjak

Gör så här:
  • Skilj gulan från vitan och lägg dem i två olika skålar. Vispa gulorna med florsockret till en tjock och pösig smet. Rör ner mascarponen i smeten.
  • Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner i ostsmeten.
  • gg 1/3 av ostsmeten i en vacker glasskål. Täck med hälften av skorporna.
  • Blanda kaffet med konjaken och häll hälften av kaffet över skorporna.
  • Täck med ett nytt lager ostsmet, resten av skorporna och kaffet. Avsluta med ett sista lager ostsmet.
  • Låt stå övertäckt i kylskåp i ca 12 timmar.
Tips:   Det går naturligtvis bra att hoppa över konjaken om det inte finns hemma.
            Finns ingen mascarpone hemma kan man använda creme fraiche. 


Tirmisu 2 

 Ingredienser: 

2 dl espresso kaffe
2-3 msk likör
200 gram Savoiardikex
2 äggvitor
4 äggulor
1 dl strösocker
2 dl vispgrädde
500 gram Mascarpone ost
1 msk kakaopulver
Gör så här:
  • Blanda kaffe och likör och låt det svalna.
  • Lägg hälften av kexen tätt i en form och droppa över hälften av kaffe blandningen.
  • Vispa äggvitorna till hårt skum.
  • Blanda sedan äggulor och strösocker och vispa det vitt och pösigt.
  • Vispa grädden.
  • Blanda Marscapone osten med äggblandningen.
  • Blanda sedan ner den vispade grädden och vänd tillsist ner den vispade äggvitan.
  • Bred ut hälften av krämen i ett jämnt lager på de indränkta kexen.
  • Lägg på ett nytt lager kex och dränk in dem med resten av kaffe blandningen.
  • Lägg på ett täckande lager med resterande kräm.
  • Pudra över kakaopulver och låt Tiramisun stå kallt minst i 1 timme innan servering.

    Tiramisu 3

    Ingredienser:
    2 pkt mascarponeost (250 g/pkt)
    5 msk strösocker
    3 dl vispgrädde
    4 äggulor
    200 g savoiardikex (24 st ladyfingers)
    1½ msk amaretto likör, mandel likör
    1 msk kakao
    4  msk starkt kaffe

     Gör så här:
    •  Blanda grädden med 1 msk socker i en djup bunke. Vispa grädden ganska hårt.
    • Separera äggulan från äggvita. Spara äggulorna och blanda med resten av sockret i en stor bunke. Rör ner mascarponeosten och vispa till en fast crème.
    • Vänd ner grädden i marscarponecrémen och rör försiktigt så att det blandas.
    • Blanda espresso med Amaretto
    • Lägg ett lager (ca 12 st) kex i botten av en medelstor glasform med hög kant.
    • Droppa försiktigt espressolikören över varje kex med en liten sked. Det ska inte bli för mycket vätska för att desserten inte ska bli för blöt. All vätska kommer inte riktigt att gå åt.
    • Bred hälften av crémen som ett lager över kexen.
    • Gör om samma moment igen med kex och vätska för att skapa ett nytt lager. Avsluta med ett lager créme.
    • Låt formen stå minst 1,5 timme i kylskåpet innan den serveras.
    • Pudra över kakao och servera i bitar eller direkt ur formen.
 
Äppelpaj med smuldeg




Ingredienser:

1kg äpplen (ca 6st)
Citronsaft
0,75 dl strösocker
1tsk kanel

2dl vetemjöl
1dl havregryn
1dl strösocker
125g margarin eller flytande

Skala och skär äpplena i klyftor.
Lägg dem i en kastrull med lite citronsaft och sockret.
Värm en stund.
Lägg dem sedan i en smord form.
Blanda mjöl, margarin, havregryn och strösocker till smulig deg.
Häll över äpplena och grädda i näst nedersta steg i ugnen på 200 grader i 25-30 minuter.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar