Vegetabiliska Maträtter


Grönsakssoppa

4 pers
  • 1/2 stor hackad gul lök 
  • 3 msk smör
  • 4 dl hönsbuljong
  • 3 medelstora potatisar , skalade i bitar
  • 3 stora morötter , skalade och hackade
  • 400-500g fryst majs 
  • 1 burk krossade tomater
  • 1/2 paket frysta ärter
  • 1 msk persilja 
  • 1 -2 nypa cayennepeppar (tillval)
  • salt och svartpeppar
Gör så här:
  • Smält smör och fräs lök tills de är klara.
  • Häll i buljong och koka upp.
  • Lägg i potatis och morötter. Låt koka tills grönsakerna är mjuka.
  • Lägg i majs och koka upp igen.
  • Lägg i alla övriga ingredienser.
  • Låt koka ihop i ytterligare 10 till 15 minuter.
  • Servera med majs bröd eller annat gott bröd.
     

    Shepherd's Pie

     

     
    ingredienser:

    1 msk oliv olja
    1 stor lök, halverad i skuren i skivor
    2 stora morötter, 500 g skurna i sockerbit stora kuber
    2 msk timjan, hackad
    200 ml rött vin
    150 ml vatten
    400 g krossade tomater på burk
    2 grönsaksbuljong tärningar
    410 g burk gröna linser
    950 g sötpotatis, skalad och skuren i bitar
    25 g smör
    85 g cheddarost, riven

    Gör så här:

  •  Stek löken i gjutjärnsgryta så den blir gyllenbrun.
  • Tillsätt morötterna och strö över ¾ timjan.
  • Häll i vin, vatten och de krossade tomaterna, buljongtärningarna och låt allt koka i 10 minuter.
  • Häll i linserna med vätskan, lägg på lock och koka i 10 minuter, morötterna ska fortfarande ha lite motstånd kvar och linserna ska vara mjuka.
  • Koka potatisen i ca 15 minuter tills de är mjuka.
  • Häll av kokvattnet ordentlig. Mosa potatisen med smöret och smaka av med salt och peppar.
  • Häll tomat och linsblandingen i en ugnsfast form, toppa med potatismos. Strö över cheddarosten och resten av timjan.
  • Pajen kan nu förvaras övertäckt i kylskåp i 2 dagar eller i frysen 1 månad.
  • Ställ in pajen i 190 grader i 20 minuter tills den blir gyllenbrun och genomvarm.
  • Om pajen är fryst, 40 minuter i ugnen tills den blir gyllenbrun och genomvarm.

    Servera med broccoli.

    (recept taget från matklubben)

    Vegetarisk Lasagne

    300 g lasagneplattor
    500 g gul lök
    5 g vitlök
    1 kg krossade tomater
    10 g salt
    10 g basilika
    1 g svartpeppar
    ev. morötter och paprika

    Ostsås:

    60g matfett
    80 g vetemjöl
    1 l standardmjölk
    10 g salt
    200 g riven ost

    Beredning:

    Tomatsås: Skala och hacka löken. Blanda alla ingredienser till såsen och koka 10 minuter. Tillsätt gärna grönsaker i form av morötter och paprika.
    Ostsås: Fräs matfett och mjöl. Späd med mjölk under omrörning. Koka 5 minuter. Tillsätt salt och ost. Avsmaka.
    gg lasagneplattorna i smord form varvade i 4 lager med tomatsås och ostsås. Avsluta med ostsås.
    Gratinera i 200°C i 60 minuter

    Andalusisk gratäng

     

     ingredienser: 

    4 lökar
    2 brk krossad tomat
    4-6 msk tomatpurè
    timjan, oregano, salt, peppar, basilika, 2 lagerblad, sirap.
    6 dl råris
    10-12 dl vatten
    2 brk majs
    2 brk gröna ärtor
    riven ost

    Gör så här: 
    Fräs löken i olja. Slå på krossade tomater, tomatpurèn, kryddorna och några droppar sirap. Koka ihop såsen ca 20-30 minuter.
    Koka råris i vattnet i 45 minuter, skölj riset efteråt. Lägg riset i botten av en smord ugnsform. Blanda i majs och ärter och slå över såsen, blanda lite. Riv över  rikligt med ost. Grädda i 20 minuter i 225°C.
         

       

      
     

     

     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar