Olika nötsorter

Olika nötter


Cashewnötter 100g = 590kcal
Cashewnötter innehåller mycket omättade fetter och är rika på mineraler, vitaminer och protein. De har en fin mild smak och är jättegoda i wok,
                             grytor och sallader, i müsli, bakverk och
                             desserter eller som snacks.
Protein 15,3
Kolhydrat 25,9             
Fett 46,5                     
D-vitamin 0,00                     
Askorbinsyra 0
Järn 6,00
Kalcium 45
Natrium 16
 
Hasselnötter 100g = 656kcal
Ofta används hasselnötkärnor till bakverk, i desserter eller i frukt- och råkostsallader.


Protein 13,0
Kolhydrat 9,4
Fett 62,6
D-vitamin 0,00
Askorbinsyra 1
Järn 3,60
Kalcium 188
Natrium 3

Paranötter 100g 677kcal
Nöten kan ätas som ett nyttigt mellanmål eller man kan blanda dem i müsli, fruktsallad eller använda dem i gryt-rätter eller liknande. Doppar man dem i mörk choklad hjälper de till att stärka immunförsvaret ännu bättre. Fördelen med paranötter är att de innehåller en stor mängd nyttiga ämnen. E-vitamin som stärker immunförsvaret och kalium som sänker blodtrycket.


Protein 14,3
Kolhydrat 3,4
Fett 66,5
D-vitamin 0,00
Askorbinsyra 0
Järn 2,80
Kalcium 176
Natrium 2

Pinjenötter 100g 699kcal
Pinjenötter är små frön som kommer från pinjeträdets kottar. Pinjeträdet som kan bli 30 meter högt är släkt med vår tall och kottarna ser ut som tallkottar fast flera gånger större. Pinjeträden kan bli flera hundra år gamla och det dröjer till 25 år innan de börjar få kottar. Det finns olika sorters pinjenötter. De som växer i Europa är lite ljusare än de som växer i Asien. Fröna är rika på omättat fett, protein och mineraler. Pinjenötter kan man ha i sallader ...

Protein 13,7 g
Kolhydrat 9,4 g
Fett 68,4 g
D-vitamin
Askorbinsyra
Järn
Kalcium
Natrium 2 mg

Pumpafrön/squashfrön torkade 100g = 567kcal
Goda att strö över gröten, i sallader eller i brödbaket. De är också goda att rosta och salta lätt och äta som snacks. Fulla av mineraler och viktiga fleromättade fettsyror.

Protein 24,5
Kolhydrat 12,5
Fett 46,0
D-vitamin 0,00
Askorbinsyra 0
Järn 15,00
Kalciuma43
Natrium18

Solrosfrön torkade 100g = 594kcal
Solrosfrön har en mild nötsmak och kan ätas som godis och används även i desserter, sallader, müsli, matbröd mm. 




Protein23,0
Kolhydrat 12,6
Fett 49,5
D-vitamin 0,00
Askorbinsyra 3
Järn 6,80
Kalcium 116
Natrium 3


Sötmandel torkad 100g = 609kcal
Sötmandel har en söt, smörig smak. Används mest i bakverk, inte minst industriellt och är en ingrediens i marsipan. I Indien används den ofta finhackad i såser. Till Julglöggen är skållad mandel och russin ett måste.

Protein 20
Kolhydrat 13,4
Fett 52,0
D-vitamin 0,00
Askorbinsyra 0
Järn 5,20
Kalcium 265
Natrium 11


Valnötter 100g = 669kcal
Valnötter är mäktiga och smakrika och som är rika på omega-3.


Protein 14,3
Kolhydrat 13,0
Fett 62,0
D-vitamin 0,00
Askorbinsyra 3,2
Järn 310,
Kalcium 94
Natrium 10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar