Paj - Desserter

Bananoffee Paj

 

Det här behöver du :

1 burk kondenserad mjölk (sötad)
1 pkt digestivekex (400 gram)
150 gram smör
3 skivade bananer
2 dl vispgrädde
1 dubbeldajm

Gör så här:

Lägg ner burken med kondenserad mjölk i en rymlig kastrull. Slå på vatten så det täcker. Koka upp och låt småkoka 2 timmar. Fyll på mer vatten allteftersom det ångas bort. Burken ska hela tiden ligger under vattenytan, annars riskerar den att explodera och du får kolasås i hela köket!

Förbered botten. Krossa digestivekexen i mixer eller för hand med kavel & påse! Smält smöret och blanda ihop med digestive. Tryck ut smulorna i botten på en rund form med löstagbara kanter (ca 28 cm diam). Tryck till rejält över hela så den blir riktigt kompakt så smular den inte sönder när man skär i den sen. Täck med folié och ställ i kylen så länge.

När burken kokat i 2 timmar, spola kallt vatten i kastrullen och låt den stå så och svalna ordentligt. Nu är det dags att montera ihop pajen. Öppna burken som nu innehåller kolasås och täck digestive-bottnen med detta. Skiva 3 bananer och fördela ovanpå. Täck med ett lager grädde och toppa med ytterligare skivade bananer + krossad daim!



Äppelpaj


ingredienser

4-5 äpplen
2 tsk fruktsocker
kanel efter smak

100g smör
1 dl havregryn
1 dl dinkelmjöl
1/2 tsk vaniljsocker
1 msk farinsocker
15 st grovt hackade hasselnötter

Smält smöret i en kastrull, ta av från värmen och rör ner de resterande ingredienserna. Smula degen över äppelklyftorna. Grädda ca 15-20 min i 200grader.
Servera med vispad grädde, glass eller vaniljsås.



Blåbärspaj

Denna paj är saftig, fruktig och inte allt för söt. Det perfekta mellanmålet eller varför inte servera den till söndagsbrunchen? En uppskattad favorit!

 

 

Ingredienser:

2 dl vetemjöl
50 g tärnat smör
1 nypa salt
1 msk farinsocker
smör till formen
4 dl lätt kesella
3 ägg
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1½ msk sherry
2 msk potatismjöl
3 kvistar citrontimjan eller ½ tsk riven lime eller citronskal
200 g frysta blåbär
florsocker

Gör så här:
  • Börja med pajdegen: Blanda mjöl, smör, salt, farinsocker och 3 msk vatten i en skål. Arbeta samman till en deg. Forma degen till en boll, vira in i plastfolie och låt vila i kylen 1 timme.
  • Sätt ugnen på 200°C. Smöra en springform(24cm i diameter). Kavla ut degen till en rund platta, ca 27 cm i diameter. Klä formen med degen, se till att degen når minst 3 cm över kanten. Nagga pajskalet med en gaffel och fyll ev pajskalet med torkade ärter eller bönor så att kanten inte faller ihop. Förgrädda pajskalet 12 minuter. Höj sedan ugnstemperaturen till 225°C.
  • Gör pajfyllningen: Blanda kesella, ägg, strösocker, vaniljsocker, sherry och potatismjöl i en skål. Skölj citrontimjankvistarna, plocka av bladen och finhacka dem.
  • Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet och fördela blåbären i ett jämnt lager ovanpå. Sätt in pajen i ugnen och grädda 40-45 minuter tills ovansidan är gyllene. Ta ut pajen och låt den svalna. Sikta över florsocker och servera.
Du kan variera pajen med andra bär.     

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar