Olivolja, rapsolja, linfröolja, solrosolja, majsolja…
En
olja som blivit alltför varmt kan i värsta fall bilda skadliga ämnen,
till exempel transfett. Därför ska man inte steka mat i olja som svalnat
efter att den först har rykt.
- Är du ute efter det nyttigaste alternativet? Välj en olja med så stor del omättat fett som möjligt. Till gruppen omättat fett hör både enkelomättat och fleromättat fett.
- Ska du steka i oljan? Köp en olja med mycket enkelomättat fett.
- Kall- eller varmpressad? Generellt passar kallpressade oljor i dressing och varmpressade i matlagning.
Matolja är en olja lämpad som födoämne och för matlagning. De varor som kallas matolja är ofta en blandning mellan olika vegetabiliska oljor.
Linfröolja
+ Rik på E-vitamin och omega-3. Men tänk på att det inte är samma nyttiga omega-3-fett som finns naturligt i fet fisk. Passar bra i dressing.– Kort hållbarhet, värmekänslig. Funkar inte att steka i.
Mättat 10 % fett
Enkelomättat 20 %
Fleromättat 70 %
Druvkärnolja
+ Kan användas till både dressing och stekning.– Mycket omega-6.
Mättat 11 %
Enkelomättat 18%
Fleromättat 67%
Tistelolja
+ Har en mild, nötig smak. Passar som bas i salladsdressing eller för smaksättning av mat.– Dyr.
Mättat 9 %
Enkelomättat 11%
Fleromättat 75%
Jordnötsolja
+ Funkar i dressing och att fritera och woka i tack vare sin höga rykpunkt. Neutral smak.– Innehåller något mer mättat fett än andra oljor.
Mättat 20 %
Enkelomättat 53 %
Fleromättat 27 %
Solrosolja
+ Neutral smak. Rik på E-vitamin.– Lämpar sig inte för matlagning. Innehåller mycket omega-6-fett.
Mättat 11,5 %
Enkelomättat 27,5 %
Fleromättat 61 %
Olivolja
+ Finns i massor av smakstyrkor och varianter. Kan användas i matlagning i inte alltför hög temperatur. Massor av nyttigt, enkelomättat fett.– Det finns en hel djungel olivoljor och kvaliteten kan skifta. Tål inte mycket höga temperaturer.
Mättat 14,4 %
Enkelomättat 72,1%
Fleromättat 9 %
Rapsolja
+ Odlas i Sverige och är därför ett bra miljöval. Har en bra balans av omega-3 och -6. Anses minska risken för hjärtsjukdom. Svagt inflammationshämmande på hudbesvär.– Passar inte vid lång stektid och mycket hög temperatur.
Mättat 6,8 %
Enkelomättat 58,6 %
Fleromättat 30 %
Majsolja
+ Neutral allroundolja till matlagning, dressingar och marinader. Mycket värmetålig.– Innehåller mycket omega-6.
Mättat 11,5 %
Enkelomättat 27 %
Fleromättat 61 %
Sesamolja
+ Populär smaksättare i asiatisk mat. Anses innehålla mycket antioxidanter.– Passar inte att laga mat i. Lätt att överdosera, smaken tar lätt över andra smaker.
Mättat 15 %
Enkelomättat 39 %
Fleromättat 42 %
Avokadoolja
+ Värmetålig. God som dressing. Anses lika nyttig som olivolja.– Dyr och kan vara svår att få tag i.
Mättat 13 %
Enkelomättat 69 %
Fleromättat 8 %
Källor: Livsmedelverket, Livsmedel.org, Zeta, PrimaVi.se, Fontana
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar