Olika Oljor i matlagning



Olivolja, rapsolja, linfröolja, solrosolja, majsolja…


En olja som blivit alltför varmt kan i värsta fall bilda skadliga ämnen, till exempel transfett. Därför ska man inte steka mat i olja som svalnat efter att den först har rykt. 
  • Är du ute efter det nyttigaste alternativet? Välj en olja med så stor del omättat fett som möjligt. Till gruppen omättat fett hör både enkelomättat och fleromättat fett.
  • Ska du steka i oljan? Köp en olja med mycket enkelomättat fett.
  • Kall- eller varmpressad? Generellt passar kallpressade oljor i dressing och varmpressade i matlagning. 
Matolja är en olja lämpad som födoämne och för matlagning. De varor som kallas matolja är ofta en blandning mellan olika vegetabiliska oljor

 

Linfröolja

 + Rik på E-vitamin och omega-3. Men tänk på att det inte är samma nyttiga omega-3-fett som finns naturligt i fet fisk. Passar bra i dressing.
 – Kort hållbarhet, värmekänslig. Funkar inte att steka i.
Mättat 10 % fett
Enkelomättat 20 %
Fleromättat 70 %

Druvkärnolja

+ Kan användas till både dressing och stekning.
Mycket omega-6.
Mättat 11 %
Enkelomättat 18%
Fleromättat 67%

Tistelolja

+ Har en mild, nötig smak. Passar som bas i salladsdressing eller för smaksättning av mat.
Dyr.
Mättat 9 %
Enkelomättat 11%
Fleromättat 75%

 

Jordnötsolja

+ Funkar i dressing och att fritera och woka i tack vare sin höga rykpunkt. Neutral smak.
Innehåller något mer mättat fett än andra oljor.
Mättat 20 %
Enkelomättat 53 %
Fleromättat 27 %

 

Solrosolja

+ Neutral smak. Rik på E-vitamin.
Lämpar sig inte för matlagning. Innehåller mycket omega-6-fett.
Mättat 11,5 %
Enkelomättat 27,5 %
Fleromättat 61 %

 

Olivolja

+ Finns i massor av smakstyrkor och varianter. Kan användas i matlagning i inte alltför hög temperatur. Massor av nyttigt, enkelomättat fett.
Det finns en hel djungel olivoljor och kvaliteten kan skifta. Tål inte mycket höga temperaturer.
Mättat 14,4 %
Enkelomättat 72,1%
Fleromättat 9 %

 

Rapsolja

+ Odlas i Sverige och är därför ett bra miljöval. Har en bra balans av omega-3 och -6. Anses minska risken för hjärtsjukdom. Svagt inflammationshämmande på hudbesvär.
Passar inte vid lång stektid och mycket hög temperatur.
Mättat 6,8 %
Enkelomättat 58,6 %
Fleromättat 30 %

 

Majsolja

+ Neutral allroundolja till matlagning, dressingar och marinader. Mycket värmetålig.
Innehåller mycket omega-6.
Mättat 11,5 %
Enkelomättat 27 %
Fleromättat 61 %

 

Sesamolja

+ Populär smaksättare i asiatisk mat. Anses innehålla mycket antioxidanter.
Passar inte att laga mat i. Lätt att överdosera, smaken tar lätt över andra smaker.
Mättat 15 %
Enkelomättat 39 %
Fleromättat 42 %

 

Avokadoolja

+ Värmetålig. God som dressing. Anses lika nyttig som olivolja.
Dyr och kan vara svår att få tag i.
Mättat 13 %
Enkelomättat 69 %
Fleromättat 8 %

Källor: Livsmedelverket, Livsmedel.org, Zeta, PrimaVi.se, Fontana

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar