Såser



Sås till kyckling

Ingredienser:

3 msk smör
3 msk vetemjöl
3 dl grädde
1 st hönsbuljongtärning
1 tsk salt
1 tsk curry
1 krm paprikapulver
1 krm spiskummin
0.5 tsk socker
2.5 dl mjölk

Gör så här:
1. Smält smöret. Tillsätt mjölet och låt sjuda ihop under omrörning. Tillsätt grädden och låt koka upp under omrörning.
2. Tillsätt smulad hönsbuljongtärning och alla kryddor. Låt sjuda i ca. 5 minuter. Under tiden, tillsätt mjölken lite i taget tills du fått lagom tjock sås . Rör om ofta, gärna hela tiden.
Citronsås till fisk
Ingredienser: 4port
2 dl crème fraiche 34%
2 dl vatten
4 msk fiskfond
1 st citron
ev. ca 1.5 msk idealmjöl
citronpeppar efter behag
eller  ca 1 krm svartpeppar

Glutenfritt - Uteslut mjölet.

Gör så här:

  1. Vispa ihop crème fraiche, vatten och fiskfond.
  2. Skär citron mitt itu och pressa ur saften.
  3. Låt koka upp. Vispa ner idealmjöl om du vill ha en tjockare sås. Låt koka någon minut.
Smaka av med citronpeppar eller svartpeppar.


Sås till fisk

  • 1 gul lök
  • 1 tsk olja
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl crème fraiche (gärna pepparrot, havssalt & citron)
  • 1 fiskbuljongtärning
Sås: Skala och finhacka löken och fräs den mjuk i oljan i en kastrull. Tillsätt mjölk, crème fraiche och smulad buljongtärning. Låt sjuda någon minut, rör då och då.
Vitlökssås

Ingredienser: 2pers

    1 msk vetemjöl
    0.5 dl vispgrädde
    2 dl mjölk
    1 klyfta vitlök
    0.5 tsk salt
    0.5 krm vitpeppar
    1 tsk basilika
        eller  1 tsk timjan

Gör så här:

    Mät upp mjöl och grädde i en såskastrull.

    Vispa ihop till en jämn smet utan mjölklumpar.

    Vispa ner mjölken. Låt koka upp under omrörning.

    Sänk värmen. Pressa i vitlöken.

    Tillsätt salt, vitpeppar och basilika.

Örtkryddad sås

Ingredienser: 4-6 port

    50 g smör
    3 msk vetemjöl
    3 dl vispgrädde
    2-3 msk kalvfond
        eller  1 st köttbuljongtärning
        eller  1 st kalvbuljongtärning
    1-2 dl vatten
    0.75 dl persilja (färsk eller fryst)
    1 tsk körvel (färsk eller torkad)
    1 tsk dragon (färsk eller torkad)
    salt
    peppar
    ev. soja

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull. Vispa ut mjölet i smöret.
  2. Späd med grädden lite i taget och vispa till en jämn sås.
  3. Tillsätt kalvfond eller smula ner buljongtärning.
  4. Låt koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt koka ett par minuter.
  5. Späd med vatten. Ta den mindre mängden vatten om du vill ha en tjockare sås och den större mängden vatten om du vill ha tunnare sås.
  6. Tillsätt hackad persilja, körvel och dragon.
(Det går bra att använda fryst färdighackad persilja och torkad körvel och dragon i kryddburk.)
  1. Rör om och låt koka på svag värme ett par minuter. Smaka av med salt och peppar och ev. soja om man vill ha mörkare färg och sojasmak. Man kan också tillsätta mer kalvfond om man vill ha en fylligare smak.

Såsen är god till nötkött, griskött och kyckling.

Hållbarhet och förvaring: Färdig sås kan förvaras i kylskåp där den håller sig minst 5 dygn.

Gräddig tomatsås

Passar till kött och fågel.
För 4 personer

Ingredienser:

2½ dl vispgrädde
2-3 soltorkade tomater, finhackade
½ msk kalvfond
¼ citronskal, rivet
Salt

Gör så här:
Koka upp grädden i en kastrull tillsammans med kalvfonden. Tillsätt de finhackade tomaterna och låt sjuda utan lock ca 8-10 minuter.
Tillsätt det rivna citronskalet och låt sjuda ytterligare någon minut. Smaka av med salt.

Grönpepparsky med vitlökstouch

Passar till grillat kött.
För 4 personer

Ingredienser:

3 vitlöksklyftor
1 msk grönpeppar i lag
2 dl rödvin
2 dl vatten
1 msk koncentrerad kalvfond
Maizena till redningen
Sojakulör
Salt och ev. peppar

Gör så här:

Skala och pressa vitlöksklyftorna i en kastrull. Tillsätt grönpeppar, rödvin vatten och kalvfond. Koka upp och red av med maizena, utrört i lite vatten. Låt såsen sjuda ca 5 minuter och färga den med lite sojakulör. Smaka av med salt och eventuellt lite peppar.
Som sagt, en utmärkt sås till grillat nötkött.

Kryddig grönpepparsås

För 4 personer

Ingredienser:

3 dl vatten
2 dl grädde
1½ msk koncentrerad kalvfond
1 msk soja
1 msk maizena stärkelse
2 msk vatten
Salt
Vitpeppar
1 msk hela grönpepparkorn i lag

Gör så här:

Koka upp vatten, grädde och fond. Blanda ner maizenastärkelse utrörd i lite vatten så fort det börjar koka.
Sänk värmen och låt såsen sjuda ca 5 minuter. Smaka av med soja, grönpeppar, salt och vitpeppar.

Gräslökssås

4 pers

2 schalottenlökar
1 msk olja
1½ dl vitt vin
1 msk hummerfond
3 dl vispgrädde
1 msk pressad citron
75 g smör
3/4 dl gräslök
½ creme fraiche

Finhacka löken och fräs den i olja i en kastrull. Tillsätt vinet, fonden och grädden och låt koka i ca 20 minuter. Sila, om du vill, det gjorde inte jag. Pressa i citron och vispa ner smöret. I med gräslöken samt créme fraichen och smaka av med salt och vitpeppar.
Passar bra till tonfiskfilé

Asiatiskt smör
30 g smör
1 tsk finriven färsk ingefära
1 tsk finhackad röd chili
finrivet skal av ¼ lime

Sås till kyckling

1 dl lätt crème fraiche
1½ msk hoisinsås

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar