Sås till kyckling
Ingredienser:
3 msk smör
3 msk vetemjöl
3 dl grädde
1 st
hönsbuljongtärning
1 tsk salt
1 tsk curry
1 krm paprikapulver
1 krm spiskummin
0.5 tsk socker
2.5 dl mjölk
Gör så här:
1.
Smält smöret. Tillsätt mjölet och låt sjuda ihop under omrörning. Tillsätt
grädden och låt koka upp under omrörning.
2.
Tillsätt smulad hönsbuljongtärning och alla kryddor. Låt sjuda i ca. 5 minuter.
Under tiden, tillsätt mjölken lite i taget tills du fått lagom tjock sås . Rör
om ofta, gärna hela tiden.
Citronsås till fisk
Ingredienser:
4port
2 dl crème fraiche
34%
2 dl vatten
4 msk fiskfond
1 st citron
ev. ca 1.5 msk idealmjöl
citronpeppar efter
behag
eller ca 1 krm svartpeppar
Glutenfritt - Uteslut
mjölet.
Gör så här:
- Vispa ihop crème fraiche, vatten och fiskfond.
- Skär citron mitt itu och pressa ur saften.
- Låt koka upp. Vispa ner idealmjöl om du vill ha en tjockare sås. Låt koka någon minut.
Smaka
av med citronpeppar eller svartpeppar.
Sås till fisk
- 1 gul lök
- 1 tsk olja
- 2 dl mjölk
- 2 dl crème fraiche (gärna pepparrot, havssalt & citron)
- 1 fiskbuljongtärning
Sås: Skala och finhacka löken och fräs den
mjuk i oljan i en kastrull. Tillsätt mjölk, crème fraiche och smulad
buljongtärning. Låt sjuda någon minut, rör då och då.
Vitlökssås
Ingredienser: 2pers
1 msk vetemjöl
0.5 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 klyfta vitlök
0.5 tsk salt
0.5 krm vitpeppar
1 tsk basilika
eller
1 tsk timjan
Gör så här:
Mät upp mjöl och grädde i en såskastrull.
Vispa ihop till en jämn smet utan mjölklumpar.
Vispa ner mjölken. Låt koka upp under
omrörning.
Sänk värmen. Pressa i vitlöken.
Tillsätt salt, vitpeppar och basilika.
Örtkryddad sås
Ingredienser: 4-6 port
50 g smör
3 msk vetemjöl
3 dl vispgrädde
2-3 msk kalvfond
eller
1 st köttbuljongtärning
eller
1 st kalvbuljongtärning
1-2 dl vatten
0.75 dl persilja (färsk eller fryst)
1 tsk körvel (färsk eller torkad)
1 tsk dragon (färsk eller torkad)
salt
peppar
ev. soja
Gör så här:
- Smält smöret i en kastrull. Vispa ut mjölet i smöret.
- Späd med grädden lite i taget och vispa till en jämn sås.
- Tillsätt kalvfond eller smula ner buljongtärning.
- Låt koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt koka ett par minuter.
- Späd med vatten. Ta den mindre mängden vatten om du vill ha en tjockare sås och den större mängden vatten om du vill ha tunnare sås.
- Tillsätt hackad persilja, körvel och dragon.
(Det går bra att använda fryst
färdighackad persilja och torkad körvel och dragon i kryddburk.)
- Rör om och låt koka på svag värme ett par minuter. Smaka av med salt och peppar och ev. soja om man vill ha mörkare färg och sojasmak. Man kan också tillsätta mer kalvfond om man vill ha en fylligare smak.
Såsen är god till nötkött, griskött och kyckling.
Hållbarhet och förvaring: Färdig sås kan förvaras i kylskåp där den håller sig minst 5 dygn.
Gräddig tomatsås
Passar till kött och
fågel.
För 4 personer
Ingredienser:
2½ dl vispgrädde
2-3 soltorkade tomater,
finhackade
½ msk kalvfond
¼ citronskal, rivet
Salt
Gör så här:
Koka upp grädden i en
kastrull tillsammans med kalvfonden. Tillsätt de finhackade tomaterna och låt
sjuda utan lock ca 8-10 minuter.
Tillsätt det rivna
citronskalet och låt sjuda ytterligare någon minut. Smaka av med salt.
Grönpepparsky med vitlökstouch
Passar till grillat
kött.
För 4 personer
Ingredienser:
3 vitlöksklyftor
1 msk grönpeppar i
lag
2 dl rödvin
2 dl vatten
1 msk koncentrerad
kalvfond
Maizena till
redningen
Sojakulör
Salt och ev. peppar
Gör så här:
Skala och pressa
vitlöksklyftorna i en kastrull. Tillsätt grönpeppar, rödvin vatten och
kalvfond. Koka upp och red av med maizena, utrört i lite vatten. Låt såsen
sjuda ca 5 minuter och färga den med lite sojakulör. Smaka av med salt och
eventuellt lite peppar.
Som sagt, en utmärkt
sås till grillat nötkött.
Kryddig grönpepparsås
För 4 personer
Ingredienser:
3 dl vatten
2 dl grädde
1½ msk koncentrerad
kalvfond
1 msk soja
1 msk maizena
stärkelse
2 msk vatten
Salt
Vitpeppar
1 msk hela
grönpepparkorn i lag
Gör så här:
Koka upp vatten, grädde
och fond. Blanda ner maizenastärkelse utrörd i lite vatten så fort det börjar
koka.
Sänk värmen och låt
såsen sjuda ca 5 minuter. Smaka av med soja, grönpeppar, salt och vitpeppar.
Gräslökssås
4 pers
2 schalottenlökar
1 msk olja
1½ dl vitt vin
1 msk hummerfond
3 dl vispgrädde
1 msk pressad citron
75 g smör
3/4 dl gräslök
½ creme fraiche
1 msk olja
1½ dl vitt vin
1 msk hummerfond
3 dl vispgrädde
1 msk pressad citron
75 g smör
3/4 dl gräslök
½ creme fraiche
Finhacka löken och
fräs den i olja i en kastrull. Tillsätt vinet, fonden och grädden och låt koka
i ca 20 minuter. Sila, om du vill, det gjorde inte jag. Pressa i citron och
vispa ner smöret. I med gräslöken samt créme fraichen och smaka av med salt och
vitpeppar.
Passar bra till
tonfiskfilé
Asiatiskt smör
30 g smör
1 tsk finriven färsk ingefära
1 tsk finhackad röd chili
finrivet skal av ¼ lime
30 g smör
1 tsk finriven färsk ingefära
1 tsk finhackad röd chili
finrivet skal av ¼ lime
Sås till kyckling
1 dl lätt crème fraiche
1½ msk hoisinsås
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar