Matklubbens Topplista

lördag 30 mars 2013

Kimchi

Kimchi 

 

Ingredienser

6 portioner
  • 300 g vitkål
  • 150 g morot
  • 150 g rättika
  • 0,5 finhackad röd chili, ev mer
  • 1 msk finriven färsk ingefära
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 1 msk salt
Gör så här:
  • Skala och tvätta alla grönsaker. Gör rent kniv, skalare och där du arbetat.
  • Strimla vitkålen fint. Spara roten. 
  • Hyvla morot och rättika med hjälp av skalaren tills grönsakerna är slut.
  • Varva vitkål, morot och rättika med chili, ingefära, vitlök och salt i en skål och blanda runt.
  • Arbeta fram vätska genom att trycka hårt och krama grönsakerna mot botten på skålen.
  • Fyll en burk på 1 liter med grönsakerna och häll över vätskan som bildats. Lämna litet utrymme längst upp och lägg dit roten från vitkålen. Roten ska hjälpa till att trycka ner grönsakerna så att vätskan täcker grönsakerna helt. Sätt på locket och ställ mörkt och rumstempererat, 18–20 grader. Låt stå i 6 veckor.
Tips:För att surningsprocessen ska komma i gång och bli lyckad är det mycket viktigt att merparten av grönsakerna är ekologiska och att redskapen är ordentligt rengjorda. Även burkarna kimchin ska ligga i måste vara steriliserade, sköljda med hett kokt vatten. Använd plasthandskar vid tillredning.

källa: coop
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar